Meldpunt voor verminking na verwijderen tattoo

Meldpunt voor verminking na verwijderen tattoo: ‘Het zag er zo lelijk uit’

Lisanne van Sadelhoff

13 juli 2021 18:10Aangepast 13 juli 2021 18:33

Sinds vandaag is er een meldpunt voor mensen die een litteken, blaren, heftige pigmentvlek of brandwond hebben overgehouden omdat ze een tattoo wilden laten verwijderen. Diana is één van deze mensen. “Ik schaamde me zo, ik durfde niet eens meer een hemdje aan.”

Twee jaar geleden overspoelde de mailbox van de Rotterdamse tattooverwijderaar Andy Han. Grote rode blaren, brandwonden, bobbelige littekens, pigmentvlekken: Han kreeg allemaal foto’s binnen van verminkingen ‘waar je naar van wordt’. “Ik schrok me kapot.”

De aanleiding was een campagne die hij met zijn stichting Spijt van Tattoo voerde. De naam van de stichting laat weinig aan de verbeelding over: Han wil mensen helpen die, zoals hij het zelf zegt, ’twee keer spijt hebben van hun tattoo’.

Dat wil zeggen, de eerste keer van de tattoo zélf, de tweede keer van het weghalen ervan bij bijvoorbeeld een schoonheidssalon of nagelstudio. 

Tattoo

Lees ook:

Tattoo met indrukwekkend levensmotto Peter R. de Vries

“We hebben reacties gekregen van mensen die aan de onderkant van de maatschappij zijn beland omdat ze geen baan meer kunnen krijgen, vanwege een verminking in het gezicht, in de nek of op hun handen”, vertelt Han.

Fantasietattoo

Een van die mensen was Diana (54) uit Vlaardingen. Ze zetten een aantal jaar geleden een grote tatoeage op haar bovenarm. “Het was een fantasietattoo”, vertelt ze, “met wat krullen en een vierkante vlak erin en een soort staartje eraan. Ik zag de afbeelding in een boek en dacht: dit is hem.”

Maar dat was hem niet. Al snel had ze spijt. Een halfjaar spaarde ze voor een laserbehandeling om de afbeelding weg te laten halen. “Via internet vond ik een schoonheidsspecialist die het kon doen, het klonk betrouwbaar, er stonden goede voor-en-nafoto’s op.”

Helft behandeld

Tijdens de behandeling werd Diana ‘al niet lekker’, haar arm zwol op, de huid werd rood en deed zeer. “Ze stopte toen de ene helft van de tattoo was behandeld. Ik zou terug moeten voor de andere helft, maar thuis gingen de pijn en de zwelling niet weg. Toen dacht ik: dit is niet goed.”

Het litteken van Diana.

© Stichting Spijt van Tattoo

Ze ging terug naar de salon voor de wond die ontstond, maar wat ze in die salon ook deden: het werd erger en erger. “Uiteindelijk heb ik heel lang met een halve tattoo en een half, heftig litteken rondgelopen”, zegt Diana.

‘Iedereen keek’

“Het was een hele nare periode. Ik schaamde me voor mijn nieuwe vriend, ik voelde me lelijk, en op het strand keek iedereen ernaar. En ik werk in de kassen, daar is het altijd heel snel warm, maar ik durfde geen hemdje meer aan te doen.”

Of er een stijging is in het aantal spijtoptanten, kan Sebastiaan van der Bent niet met zekerheid zeggen, maar de dermatoloog ziet wel veel patiënten met complicaties die zijn veroorzaakt door het laten weg laseren van een tattoo. Van der Bent is oprichter van de Tattoopoli in Alrijne Ziekenhuis in Leiden: een speciaal spreekuur voor mensen die probleem hebben met hun tatoeages.

Bijtende crèmes

Van der Bent benadrukt: een laserbehandeling is vooralsnog de beste behandeling voor mensen die hun tattoo of of permanente make-up willen laten verwijderen, maar dan moet het wél met de juiste apparatuur worden gedaan en door een kundig persoon. “Ik maak me aan de ene kant zorgen om laserbehandelingen die worden gedaan door mensen die niet genoeg kennis hebben. Maar aan de andere kant zie ik ook steeds meer mensen in mijn spreekkamer die alternatieve tattoo-verwijderingsproducten gebruiken zoals speciale bijtende of etsende crèmes.”

Producenten suggereren volgens Van der Bent dat de crème een stukje van je huid weg bijt, waardoor de tattoo-inkt uit de huid kan lopen. “Maar daar zie ik ook heftige littekens, wonden en infecties door ontstaan. Dus het is vooral niet zo dat mensen het thuis maar moeten proberen, door alle negatieve laserverhalen.”

BIG-register

Van der Bent zegt dat artsen en huidtherapeuten die een tattoo veilig kunnen verwijderen, staan vermeld in het BIG-register. In de BIG-wet staan regels voor beroepen in de gezondheidszorg. De wet beschermt patiënten op die manier tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. 

“Maar ook bij een goede laserbehandeling kan er soms iets fout gaan. De kans is klein, maar je weet van tevoren nooit precies hoe de huid erop reageert.”

Wetsvoorstel in behandeling

In Nederland is in 2016 een wetsvoorstel ingediend waarin toenmalig minister Schippers (Volksgezondheid) opriep om het verwijderen van tatoeages alleen te laten doen door artsen. Dat voorstel is nog steeds in behandeling. 

In Duitsland is het sinds vorig jaar alleen nog maar toegestaan dat een gediplomeerd arts de tattoo verwijdert. Dermatoloog Sebastiaan van der Bent hoopt dat er ook wetgeving komt in Nederland om de veiligheid van tattooverwijdering te verbeteren. En hij wil dat er meer informatie komt. “Mensen moeten eerlijk geïnformeerd worden over de procedure van het verwijderen van een tatoeage. Als je gezegd wordt dat het in één dag kan, dan is dat gewoon niet waar.”

Ook

Lees ook:

Ook bij tattooshops loopt het storm: ‘Bijna gehuild, zoveel mensen belden’

Andy Han vindt dat er ook hulp moet komen voor slachtoffers. Melders kunnen nu een foto van hun tattoo opsturen naar het Meldpunt Tattoo Laser Ellende. Bij de stichting zijn een brandwondenarts en een plastisch chirurg betrokken, die kunnen vertellen of en hoe het litteken mooier gemaakt kan worden.

‘Je huid is kostbaar’

Van der Bent vindt het goed dat er aandacht komt voor dit probleem. “Mensen moeten weten waar ze aan beginnen.” 

Diana’s tattoo is nu verwijderd door een kundige tattooverwijderaar. Maar ze blijft haar verhaal vertellen. “Ik wil mensen ervoor behoeden dat ze niet dezelfde fout maken als ik. Ga niet zomaar met iedereen in zee. Je huid is kostbaar.”

Hieronder staat een paar foto’s van verminkingen die de stichting in de mailbox kreeg van melders. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren. 

“Vaak zie je de tattoo nog door het litteken heen.”

© Stichting Spijt van Tattoo

“Deze man meldde zich bij ons met dit litteken”, vertelt Andy Han.

© Stichting Spijt van Tattoo

“Je ziet heel vaak vreemde pigmentvlekken ontstaan.”

© Stichting Spijt van Tattoo

Bron: RTL Nieuws