Contact en verwijzingen

Voor een afspraak op de Tattoopoli is een verwijzing van uw huisarts of een medisch specialist nodig. De huisarts kan direct naar de Tattoopoli verwijzen via Zorgdomein. Een medisch specialist (dermatoloog, plastisch chirurg, internist etc.) kan gebruik maken van een reguliere verwijsbrief. Is de verwijsbrief elektronisch verstuurd dan wordt u automatisch opgeroepen voor een afspraak.

Vragen? Neem geheel vrijblijvend contact op via onderstaande contactgegevens of onderstaand contact formulier. Belangrijk: helaas kunnen en mogen wij geen persoonlijk medisch advies geven zonder iemand gezien te hebben op onze polikliniek. Op e-mails met verzoeken tot persoonlijk medisch advies zal dus niet gereageerd worden.

Patiënten
Afdeling dermatologie Alrijne Ziekenhuis
E-mail: dermatologie@alrijne.nl
Telefoon: 071 -517 8354
Meer informatie over de afdeling, locatie, contactgegeven en wachttijden, kijkt u hier.

Professionals (zorgverleners en tattoo artiesten)
U kunt contact opnemen met info@tattoopoli.nl


Media
U kunt contact opnemen met info@tattoopoli.nl


Veelgestelde vragen / Frequently Asked Questions (FAQ)

Wordt mijn afspraak op de Tattoo poli vergoed door de zorgverzekeraar?
Indien er een verwijzing is van de huisarts (of specialist) wordt de afspraak vergoed.

Ik wil vooraf laten testen of ik allergisch ben voor tatoeage-inkt, kan dit?
Dit heeft over het algemeen geen zin, aangezien sommige allergieën na vele jaren nog kunnen ontstaan. Daarnaast zijn er momenteel geen betrouwbare allergietesten beschikbaar voor tattoo inkt (voor sommige stoffen zijn er uitzonderingen, raadpleeg een gespecialiseerd dermatoloog voor meer informatie).

Ik ben allergisch voor haarverf (PPD: parafenyleendiamine), kan ik een tatoeage laten zetten?
Over het algemeen bevat permanente tatoeage-inkt geen PPD, derhalve is dit geen bezwaar. PPD zit echter wel in zwarte henna, daarom is het nemen van een (tijdelijke) zwarte henna tatoeage niet verstandig.

Ik ben allergisch voor nikkel, kan ik een tatoeage laten zetten?
Over het algemeen bevat tattoo inkt geen of nauwelijks (blijvend) nikkel meer. Nikkel lijkt onder andere daarom ook niet verantwoordelijk voor het ontstaan van (chronische) allergische reacties op tatoeages. Er zijn uitzonderingen, maar in principe is een nikkelallergie geen bezwaar om een tattoo te laten zetten.

Kan je een tattoo laten zetten als je atopisch (constitutioneel) eczeem hebt?
In principe kan dat. We adviseren altijd wel om dit te doen als de huid rustig is. Daarnaast is het verstandig om niet de tattoo te laten zetten op een voorkeursplek van eczeem zoals knieholten, elleboogplooien of hals. Omdat mensen met eczeem vaker contactallergieën ontwikkelen, is het ook verstandig om voorzichtig te zijn met andere lokale middelen zoals desinfectieproducten, verdovende crèmes of tattoo aftercare producten.
In sommige gevallen van ernstig eczeem worden sterke afweer onderdrukkende middelen (tabletten of injecties) gebruikt. Overleg in dat geval met je behandelend arts.

Kan je een tattoo laten zetten als je psoriasis hebt?
In principe kan dat. Wel moet er rekening gehouden worden met een aantal zaken. Door het tatoeëren is er een kleine kans dat de psoriasis (lokaal) opvlamt. Dit komt door het zogenoemde ‘Köbnerfenomeen’. De kans hierop lijkt groter als er getatoeëerd wordt op de voorkeursplekken van psoriasis of als de psoriasis actief is. We adviseren altijd om te tatoeëren als de huid rustig is.
In sommige gevallen van ernstig psoriasis worden sterke afweer onderdrukkende middelen (tabletten of injecties) gebruikt. Overleg in dat geval met je behandelend arts.

Kan je over een litteken tatoeëren?
In principe kan dat. Laat dit bij voorkeur doen als het litteken minimaal 1 jaar rustig is (maar liefst nog langer). Ook later kunnen littekens nog verder veranderen of verkleuren. Houd er echter rekening mee dat de getatoeëerde huid (met litteken) anders zal verkleuren na zonexpositie dan de omliggende huid. Ook is het voor de tatoeëerder vaak technisch lastiger om te tatoeëren op litteken en 'pakt' de tattoo inkt niet altijd goed in de huid. Daarnaast zal de structuur van de huid anders blijven.

Kan je een tatoeage laten zetten als je zwanger bent of borstvoeding geeft?
Nee. Wij raden het af om een tattoo te laten als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Mocht er een complicatie ontstaan zoals een infectie, kan dit nadelige gevolgen hebben voor het (ongeboren) kind. Bij een infectie is tevens soms medicatie zoals antibiotica nodig, die ook weer nadelige gevolgen kan hebben. Daarnaast bevat tattoo inkt erg kleine bestanddelen: nanopartikels. Het is simpelweg niet goed bekend of deze nanopartikels effect kunnen hebben op het (ongeboren) kind.

Mag je over een moedervlek tatoeëren?
Hier zijn zijn geen officiële regels voor. Desondanks is het ons advies om niet over een moedervlek te tatoeëren. Dit is onder tatoeëerders vaak ook een ongeschreven regel om niet te doen. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat een tatoeage een directe negatieve invloed heeft op de moedervlek zelf. Door de tatoeage pigmenten is het echter veel lastiger om veranderingen of afwijkingen in een moedervlek te herkennen. Dit kan in sommige gevallen ervoor zorgen dat een melanoom pas in een later stadium wordt ontdekt, wat negatieve gevolgen kan hebben.

 

Andere vragen? Neem vrijblijvend contact op.

Wij zijn te bereiken via e-mail of door invulling van onderstaand contact formulier